We zijn in Mauritanië!

Door: Gijsenmartin

Blijf op de hoogte en volg Martin

24 Februari 2012 | Mauritanië, Nouâdhibou

Afgelopen woensdag heb ik de jongens weer even telefonisch gesproken. En wat klonken ze super positief en gelukkig! Degene die gister naar RTV Zuiderzee geluisterd hebben zullen dit ook beamen. Dat positieve geluid maakt het minder erg om ze een (bijna) maand te missen! Naar ik begrepen heb beleven ze nu echt een geweldig avontuur.

De rit van 600 km die ze woensdag gereden hebben was geweldig. Ze reden langs een heel stuk zee en ze hebben onderweg ook flamingo’s en andere mooie dieren gespot!! Om 19.45 arriveerden ze op de camping. Er werd overnacht in de Westerlijke Sahara in een soort bedoeïenentent. De hut was aan de binnenkant helemaal bekleed met kleden (zie foto). In een grotere hut hebben ze met de groep gegeten. Ik geloof dat ze daar voor het eerst kameel gegeten hebben..

Hoewel de jongens van mening zijn dat de mensen in Marokko erg lieve en hartelijke mensen zijn, hebben ze woensdag ook kennis gemaakt met de corrupte kant. Nadat ze een kruispunt overstaken werden ze aangehouden door de politie. Die schreven een bekeuring uit omdat ze het kruispunt op een verkeerde manier zouden hebben overgestoken! En of ze even handje contantje €70,-- ‘wilden’ betalen. Waarschijnlijk stond de politie op de uitkijk bij het kruispunt, in deze tijd van het jaar is het in Marokko druk met Fransen en Spanjaarden en Europeanen zijn natuurlijk een makkelijke prooi voor ze. Na Gijs en Martin werden er nog een paar challenge-rijders beboet.

Zoals ik eerder geschreven heb waren de eerste 3 nachten in Marokko ontzettend koud, het vroor ’s nachts een paar graden en in een tentje of een auto is dat dan geen pretje. Daarnaast hadden de ietwat achterstallige campings onwijs gore facilitaire voorzieningen. Toen de mannen in het roadbook lazen dat ze in Ich (Westelijke Sahara) konden kiezen tussen een camping of een hotel voor €10,- meer was de keuze dan ook snel gemaakt. Jullie kunnen wel raden dat ze gekozen hebben voor een schone douche, schoon toilet en een warm bed…

De volgende dag (donderdag) zijn ze om 07.00 uur vertrokken richter Dakhla. Deze route bedroeg 500 km en die hebben ze afgelegd over één rechte weg met rechts de zee en aan de linkerkant de Sahara met hier een daar een voorbijtrekkende kameel. Weer reden ze met een hele leuke groep.
De 4x4’s zijn die dag samen lekker extreem door Marokko gereden, zonder om de haverklap een 2x2 te moeten slepen ;-). Dus die zullen ook wel genoten hebben. Achteraf hoorden de jongens dat het maar goed was dat ze niet dezelfde route hebben gereden als de 4x4, want zelfs die auto’s hadden er hier en daar moeite mee!

In Dakhla zijn alle teams bijeengekomen. Hier was ook een gids aanwezig om de groep door Mauritanië te leiden. Vandaag had ik voordat ik dit ging schrijven nog niets vernomen maar ik hou elke dag het “message board” op www.amsterdamdakar.nl in de gaten. Ik heb via die berichten begrepen dat ze om 14.00 uur bij de grens Marokko – Mauritanië zijn aangekomen. Het volgende berichtje was om 18.14 uur dat de groep de grens over zijn. Dat heeft dus 4 uur geduurd….

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit verhaal met trillende handen en een klein beetje harder kloppend hart zat te typen. Ik las namelijk ook dat één team een retourtje Rabbat (bovenin Marokko) moet rijden. Er staat namelijk een verkeerde datum op hun visum. Hierop heb ik direct Martin proberen te bellen maar daar kreeg ik geen gehoor. Ik had al begrepen dat het bereik in Mauritanië slecht is maar toch schoot ik even in paniek. Ik dacht het zal ze toch niet gebeuren, dan heb je 6.000 km gereden en dan kan je terug! Daarna Gijs proberen te bellen en op het moment dat ik wilde ophangen werd er gelukkig opgenomen!! ZOO wat was ik blij.

Er is inderdaad één team dat terugmoet naar Rabat vanwege een verkeerde datum op het visum. Ontzettend zuur voor ze, veel succes!

De jongens waren weer goed te spreken. Ze zitten helemaal in de relax mood. Ik zou me ontzettend zitten op te vreten als het 4 uur zou duren voor ik een grens over ben! Maar nee hoor, ze zeiden: “Eh Gijs, heb jij eigenlijk op je horloge gekeken? Ik had niet eens in de gaten dat het 4 uur duurde! Ja An, je kan jezelf wel druk maken, maar daardoor gaat de tijd niet sneller hoor”! En ook Gijs scheen niet in de gaten te hebben gehad dat het zo lang duurde. Geweldig toch, ze hebben zich al helemaal aan het lokale tempo aangepast. Tussen de grens van Marokko en Mauritanië zit een stuk van 5 km niemandsland. De weg stopt in Marokko en gaat pas verder in Mauritanië, het schijnt een aparte gewaarwording te zijn. In die 5 km is helemaal niets, op wat stukke tv’s en wat (scheeps)wrakken na.

Het was vandaag weer een mooie rit (jaja wéér een mooie rit, wordt zo langzamerhand wel een beetje eentonig hé? Maar ze vinden het alle ritten heel mooi!). Het was een warme dag, rond de 30 graden! Ze hebben weer lekker aan hun kleurtje kunnen werken. Ik, jaloers? Neeeee hoor….
Ze hebben een gids mee die de taal spreekt en dus een hoop voor ze kan regelen en ze kan helpen bij de grensposten. Daarnaast zijn er een flink aantal deelnemers die de Franse taal redelijk beheersen. De jongens hebben toch wel een heeel klein beetje spijt dat ze tijdens de Franse lessen op het RSG meer aandacht voor ‘andere dingen’ hadden ;-).

1,5 uur terug zijn ze aangekomen op de camping. Het is bizar om te zien hoe arm dit land is. Op zulke momenten besef je des te meer hoe ontzettend goed wij het hier hebben!!!
Ze hebben onderweg veel gefilmd ,ik ben heel benieuwd naar de beelden!

Ze hebben gekozen voor de extreme route door Mauritanië, dus het uitzicht zal de komende dagen niet erg veranderen: zand, zand en nog meer zand! Het is nu gelukkig rustig in het land, dus het is nu geloof ik niet een gevaarlijk gebied voor ze. In Senegal zijn deze periode wel verkiezingen dus het is nog even afwachten hoe het daar is. Verder zullen de jongens vanaf nu slecht of zelfs geen bereik hebben. Ik ga er dus van uit dat het de komende dagen stil ‘aan de overkant’ zal zijn. Hierdoor is dit voorlopig ook het laatste verslag op deze site.

Volgende week
Aanstaande woensdag (29 februari) staat de grensovergang Mauritanië – Senegal gepland. Donderdags is de FINISH in Dakar!! Vrijdags heeft de groep een rustdag in Dakar en zaterdags zullen ze vertrekken richting Banjul (Gambia). Zondag staat er weer een rustdag in Gambia gepland en maandag zal de veiling en schenking aan het goede doel op het programma staan. Volgens het programma vlieg je dan maandagavond terug naar Nederland, maar de jongens hebben een terugticket geboekt op woensdag 7 maart, waardoor ze donderdagmorgen 8 maart op Schiphol zullen landen. Ze hebben vernomen dat er meerdere teams zijn die op dezelfde dag vliegen als Gijs en Martin, wat een toeval. Tsja die zullen ook gedacht hebben, je bent er nu!

Overzicht
Zo wat een verhaal weer! Voor de goede orde hieronder nog een schema waar ze elke dag tot nu toe zijn geweest:

Dag 1 Za 11 februari Amsterdam – Tours (Frankrijk)
Dag 2 zo 12 februari Tours (Frankrijk) – Madrid (Spanje)
Dag 3 ma 13 februari Madrid – Sotogrande (Spanje)
Dag 4 di 14 februari Sotogrande (Spanje ) – Fes (Marokko)
Dag 5 wo 15 februari Fes – Meski (Marokko)
Dag 6 do 16 februari Meski – Merzouga (Marokko)
Dag 7 vr 17 februari Merzouga (Marokko) RUSTDAG
Dag 8 za 18 februari Merzouga – Zagora (Marokko)
Dag 9 zo 19 februari Zagora – Ouarzazate (Marokko)
Dag 10 ma 20 februari Ouarzazate – Foum Zguid (Marokko)
Dag 11 di 21 februari Foum Zguid (Marokko) RUSTDAG
Dag 12 wo 22 februari Foum Zuid (Marokko) - Ich (Westelijke Sahara)
Dag 13 do 23 februari Ich – Dakhla (Westerlijke Sahara)
Dag 14 vr 24 februari Dakhla (Westelijke Sahara) – Nouadibou (Mauritantië)

Tenslotte wil ik iedereen nog even een keer bedanken voor de lieve leuke berichtjes en alle interesse die jullie tonen. Echt super leuk!!
Gister heb ik van Bert Boontjes vernomen dat beide radio interviews tijdens de trip al meer dan 125x zijn terugbeluisterd via http://www.rtvzuiderzee.nl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=157&Itemid=64 en dan niet te vergeten de mensen die live luisteren!
Echt bizar, zo gaaf dat er zoveel interesse getoond wordt!
Het interview van afgelopen donderdag zal ook binnenkort terug te luisteren zijn.

Ik hoop jullie zo weer een goed beeld te hebben gegeven! Groetjes Anna

• 24 Februari 2012 - 22:37

Dirk En Marjan:

Hee Anna je hebt er weer een leuk verhaal van gemaakt. Wij zijn blij dat de boys nog zo genieten. Uitzending van aflopen moeten wij nog even terug luisteren. Hadden op dat moment net geen bereik met internet in Oostenrijk.

• 24 Februari 2012 - 23:50

Wilma En Martien:

Hartstikke leuk verslag Anna! Zijn we weer helemaal 'bij'. Het klinkt allemaal goed, zoals we ook al via Bert op de radio hoorden. We wensen de jongens nog een mooie laatste 2 weken toe. Het begint er toch hard op te lijken dat ze de eindstreep halen (jaja, ik klop 't af ...).
    Groetjes!

• 25 Februari 2012 - 10:35

Jack En Berna:

Klinkt allemaal heel avontuurlijk! En wat een schrijftalent Anna! Al weer op de helft, je kunt bijna weer aftellen. Op naar de eindstreep jongens!

• 25 Februari 2012 - 18:25

Teresa En Peter:

Geweldig verhaal jullie / 'wij' treffen het enorm dat Anna zo beeldend jullie verhaal kan beschrijven. En dan is het weer aan onze verbeeldingskracht om deze geweldige feiten tot ons te nemen. Ik heb inmiddels ook wel begrepen dat jullie na thuiskomst niet meer normaal over straat kunnen lopen vanwege alle fans. Gelukkig zijn jullie nu zo doorgewinterd dat het geen probleem mag heten. Geweldig zo als ie gaat, en wat zijn jullie eigenlijk al een eind gevorderd, het laatste traject is in zicht .Gelukkig hebben jullie nog een weekje extra, nu mannen zet hem op, liefs van ons.

• 25 Februari 2012 - 21:30

Margreet Klomp:

Gisteren, vrijdag 24 febr. op het bord bij de Bemo geschreven dat jullie in Marokko zaten en nu dus in Mauretanië. Gelukkig zijn jullie over de weg gegaan want ik maakte me wel een beetje zorgen over die woestijntrips. Geweldig hoe het allemaal gaat. Dit vergeten jullie nooit meer.